συναισθηματική ευθύνη και thetahealing

Το ξέρετε ότι έχετε συναισθηματική ευθύνη απέναντι στους άλλους?

Τι σημαίνει “συναισθηματική ευθύνη”?

Συναισθηματική ευθύνη σημαίνει έχω συνειδητή επίγνωση του αντίκτυπου που έχει η συμπεριφορά μου στον άλλον άνθρωπο. Όταν μιλάμε για συναισθηματική ευθύνη εννοούμε την ευθύνη για την επίπτωση των λεγόμενών μας στον συνομιλητή μας. Ο συνομιλητής μας μπορεί να είναι το παιδί μας, ο/η σύντροφός μας, ένα μέλος της οικογένειά μας, ένας φίλος ή ένας συνάδελφος στην δουλειά. Συναισθηματική ευθύνη σημαίνει ότι αναγνωρίζω ότι σε μία «σχέση» οποιασδήποτε μορφής που περιλαμβάνει δύο ανθρώπους, δεν είναι μόνο ο ένας με την σκέψη του και τα συναισθήματά του αλλά αυτή η σχέση ή συνομιλία περιλαμβάνει και έναν άλλον άνθρωπο ο οποίος διαθέτει τη δική του σκέψη και τα δικά του συναισθήματα. Το Thetahealing μας βοηθά να αποκτήσουμε την επίγνωση σε όσα λέμε.

Γιατί έχω συναισθηματική ευθύνη απέναντι στους άλλους?

Η συναισθηματική ευθύνη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην συστηματική ανάπτυξη υγιών οικογενειακών μελών και στην καλλιέργεια αμοιβαίων και συναισθηματικά ισορροπημένων συντροφικών σχέσεων. Διαφορετικά προκύπτουν μη υγιή μοτίβα σχέσης όπου ο ένας μόνο δίνει και ο άλλος μόνο παίρνει. Ή μοτίβα όπου ο ένας κλείνεται και περιστρέφεται γύρω από το «εγώ» του ενώ ο άλλος απλά υπάρχει.


Ένα πολύ απλοποιημένο παράδειγμα συναισθηματικής ευθύνης είναι όταν για παράδειγμα συναντάς έναν φίλο σου και του λες «πώς έγινες έτσι?», αν πχ αυτός έχει παχύνει ή βιώνει εκείνο το διάστημα μία δύσκολη “εμφανισιακή” κατάσταση. Άλλο παράδειγμα είναι όταν διαβάζεις κάτι αφοσιωμένος και το παιδί σου έρχεται να σου δείξει κάτι. Εσύ το κοιτάς ή του απαντάς κάτι στιγμιαία (π.χ. «ναι μου αρέσει η ζωγραφιά σου») και συνεχίζεις τη μελέτη σου. Αυτή είναι η συμπεριφορά σου, δίχως να αντιλαμβάνεσαι τη συναισθηματική ανάγκη επιβεβαίωσης που εκφράζει και έχει ανάγκη το παιδί σου εκείνη τη στιγμή.

Γιατί έχω Συναισθηματική Ευθύνη στο επαγγελματικό περιβάλλον?

Η συναισθηματική ευθύνη είναι εξίσου σημαντική σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον όπου απαιτείται η ομαδική συνεργασία λίγων ή πολλών ατόμων. Εδώ η ευθύνη είναι και ηθική. Και ίσως έχει και μεγαλύτερη αξία από την άποψη ότι στον χώρο εργασίας πολλές φορές κάποιος περνά περισσότερες ώρες σε σχέση με την οικογένειά του. Η αποκαλούμενη «σωστή συμπεριφορά» -που διδασκόμαστε ως παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια- δεν αποτελεί απλά ένα «πρέπει». Με καθετί που λέμε επηρεάζουμε ανάλογα και τον συνομιλητή μας. Και ο καθένας φέρει την δική του ευθύνη απέναντι στον συναισθηματικό αντίκτυπο που θα προκαλέσουν τα λεγόμενά του.

Πώς το ThetaHealing με βοηθά?

Μπορούμε να αναπτύξουμε πιο υγιής προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις  όταν συνειδητά δουλέψουμε πάνω στην επίγνωση ότι τα λόγια μας και η αντίστοιχη συναισθηματική τους φόρτιση φέρουν ευθύνη. Με το ThetaHealing καλλιεργούμε αυτήν την επίγνωση ώστε το άτομο να αναγνωρίσει συνειδητά και με υγιή τρόπο την συμπεριφορά του καθώς και το αποτέλεσμα αυτής στο άμεσο περιβάλλον του.


Με μεθόδους όπως αυτή του ThetaHealing εργαζόμαστε πάνω σε προσωπικά μοτίβα συμπεριφοράς. Ερευνούμε μοτίβα συμπεριφοράς με τα οποία μπορεί να επικοινωνούμε στην καθημερινότητά μας με τους άλλους ανθρώπους και τα οποία ενδέχεται να μην είναι λειτουργικά για τις σχέσεις μας στο φιλικό, οικογενειακό  ή επαγγελματικό περιβάλλον. Με τις τεχνικές που διαθέτει το ThetaHealing ανακαλύπτουμε την πηγή της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς που μας απασχολεί. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτήν ώστε το άτομο να γίνει συνειδητό της συμπεριφοράς του και να αποκτήσει επίγνωση του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται σε τρίτους γενικώς αλλά και ειδικώς σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Συμπέρασμα

Η συναισθηματική ευθύνη αυτών που λέμε στους άλλους δεν είναι ένα είδος ευθύνης την οποία μπορούμε να αποφύγουμε. ΔΕΝ είναι ένα είδος ευθύνης την οποία μπορούμε να επιλέξουμε αν θα έχουμε ή όχι.

Την συναισθηματική ευθύνη την φέρουμε εκ των πραγμάτων.


Παναγιώτα (Γιώτα)Μπάρκα,
Πιστοποιημένη Σύμβουλος της μεθόδου ThetaHealing

Leave a comment

5 × one =

Copyright © 2018 PanagiotaBarka.com All rights Reserved | Powered by Cloud O.E.