Ποιος είναι ο κατάλληλος «θεραπευτής» -σύμβουλος για εμένα?

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο “Θεραπευτή”, Επαγγελματία Υγείας ή Σύμβουλο

Ποια “ειδικότητα-τίτλο” να επιλέξω και πώς να διακρίνω την ποιότητά του?

(στο παρών άρθρο η έννοια του «θεραπευτή» γενικεύεται στο σύνολο όλων των ανθρωπιστικών και συμβουλευτικών επαγγελμάτων δηλαδή τους εναλλακτικούς «θεραπευτές» και τους κλασικούς «θεραπευτές» δηλαδή ψυχίατρους, ψυχολόγους, συμβούλους κλπ)

Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα?

Αποτελεί τάση στην σημερινή εποχή καθώς και εξελικτικό στάδιο της ανθρωπότητας  η στροφή προς την ανάπτυξη και διεύρυνση της συνειδητότητας του νου, την επίγνωση και διερεύνηση του εαυτού και του μη συνειδητού τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς, την ενδοσκόπηση και την λήψη σημαντικών αποφάσεων ζωής βασισμένων σε όλα τα παραπάνω. Επιπλέον συμπληρώνουν το πάζλ  η στροφή προς την αποδοχή και την επιλογή  των κλασικών ψυχοθεραπευτικών μεθόδων ως μέσων προσωπικής ανάπτυξης και όχι μόνο ως ιατρικών παροχών σε τυπικά ψυχικά πάσχοντες, την αποδοχή της εναλλακτικής ιατρικής ως θεραπευτικής προσέγγισης , την αποδοχή των τεκμηριωμένων πλέον ενεργειακών και εναλλακτικών θεραπειών και την εστίαση στη αυτοβελτίωση ή και την αυτογνωσία.

Γιατί χρειάζεται να είμαστε ευγνώμονες?

Πρέπει να νιώθουμε ευγνώμονες για το γεγονός ότι στο σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας τόσες πολλές επιλογές αυτοβελτίωσης και θεραπείας. Και μάλιστα ζούμε σε μία εποχή που η ανθρωπότητα προσπαθεί να αποκολληθεί και τελικά αποκολλάτε από δογματικούς τρόπους σκέψης και δεισιδαιμονίες οι οποίες τους προηγούμενους αιώνες βάραιναν την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Έτσι λοιπόν καλούμαστε να επιλέξουμε τον κατάλληλο θεραπευτή, ψυχολόγο, ψυχίατρο, σύμβουλο, life coach για εμάς κλπ

Σε μία αφθονία επιλογών μεταξύ των ανωτέρω ποιος είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας-«θεραπευτής» και  ο πιο ταιριαστός για εμάς?

Αρχικώς είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κάθε επαγγελματίας από τους προαναφερθέντες αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία επαγγελματιών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί ή να υποκατασταθεί ο ένας ρόλος από τον άλλο, μπορεί όμως να συμπληρώνεται και να συνεργάζεται. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τακτικά ψυχοθεραπεία για κάποιο θέμα  και παράλληλα να κάνει και συμβουλευτική ζωής με έναν life coach πάνω σε θέματα προγραμματισμού καριέρας. Μπορεί να παίρνει φαρμακευτική αγωγή από τον ψυχίατρό του και παράλληλα  να κάνει και εναλλακτικές θεραπείες.

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, ούτε το αντικαθιστά.

Ένας οικογενειακός σύμβουλος δεν μπορεί να θέσει ιατρική διάγνωση για κάποιο μέλος της οικογένειας. Αυτό όμως δεν αναιρεί την αποτελεσματικότητα της δουλειάς του ή των μεθόδων που χρησιμοποιεί.

Εδώ δεν θα διακρίνουμε περαιτέρω τις διαφορές-ομοιότητες μεταξύ αυτών των επαγγελματιών. Όποια και αν είναι η ιδιότητα που αυτός έχει απέναντί μας,

η κατάλληλη επιλογή βάση ποιότητας επαγγελματία-“θεραπευτή” για εμάς κρίνεται από τα εξής σημεία:

  1. Ένας «θεραπευτής» απαγορεύεται να συγκρίνει τον εαυτό του με εσάς. Η συνεδρία αφορά εσάς και μόνο εσάς. Συχνά οι «θεραπευτές»  έχοντας βιώσει ανάλογα συναισθήματα ή καταστάσεις σε προσωπικό επίπεδο ή σε επίπεδο άλλων ασθενών συγκρίνουν ή καταλήγουν σε συμπεράσματα τύπου αυτοεκπληρούμενης προφητείας και ξεχνούν την μοναδικότητα του θεραπευόμενου που έχουν απέναντί τους. Έτσι σε τέτοιες συνεδρίες συχνά δεν καλύπτεται το ουσιαστικό πρόβλημα για το οποίο έχετε επισκεφτεί τον ειδικό.
  2. Ένας «θεραπευτής» απαγορεύεται να ζητά από τον θεραπευόμενό του να συμμετάσχει με το ρόλο του θεραπευτή στην θεραπεία του. Ο θεραπευόμενος/ ασθενής σαφώς συμμετέχει στην διαδικασία ή στην προσέγγιση όπως αυτή καθορίζει την συμμετοχή του και τίποτα παραπάνω.
  3. Νιώθετε με την διαίσθησή σας καλά και άνετα στην παρουσία του.
  4. Νιώθετε εμπιστοσύνη για όσα μοιράζεστε μαζί του. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή όλων όσων έχετε συζητήσει με τρίτα άτομα από την πλευρά του υπό μορφή που θίγει την αξιοπρέπειά σας και την μοναδικότητά σας σαν άτομα.
  5. Νιώθετε ασφάλεια απέναντι στην παρουσία του.
  6. Νιώθετε άνετα να συζητήσετε τα πάντα ακόμη και λεπτά θέματα που συνήθως τίθενται ακροθιγώς στην καθημερινότητα.

Συμπέρασμα : Διευρευνήστε

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι λύσεις υπάρχουν πολλές για όποιον είναι έτοιμος να τις ακολουθήσει. Προτείνω πάντα την έρευνα, την αναζήτηση, την διερεύνηση επιλογών, το «τεστάρισμα», την γνώση. Επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο, πάρτε όμως και μία δεύτερη γνώμη. Επισκεφτείτε έναν εναλλακτικό θεραπευτή και έναν σύμβουλο. Βιώστε τις διαφορές μεταξύ των προσεγγίσεων. Πειραματιστείτε. Ύστερα από την συλλογή των πληροφοριών μπορείτε να διακρίνεται με σαφήνεια και να αποφασίσετε ποια ή ποιες είναι οι κατάλληλες επιλογές για εσάς.

Μετά τιμής, Παναγιώτα – Γιώτα Μπάρκα

Leave a comment

2 × five =

Copyright © 2018 PanagiotaBarka.com All rights Reserved | Powered by Cloud O.E.