Πιλάτες με χρήση props

Γιατί Personal Pilates.Ποιός ο κατάλληλος Pilates Instructor για εσένα?Μέρος 2ο

Πώς ωφελεί?- Είναι ακριβό?

To personal training είναι επένδυση ζωής. Πρόκειται για μία εκπαίδευση που παρέχεται στο σώμα σας και την κουβαλάτε για να σας διευκολύνει μία ζωή. Τιμήστε το σώμα σας.Τα οφέλη του Personal Pilates δεν μπορούν απλά να περιγραφούν με μερικές λέξεις. Θα προσπαθήσω να σας αποδώσω την τελική αίσθηση αλλά σας προτρέπω να δοκιμάσετε μερικά μαθήματα Personal Pilates ώστε να το νιώσετε μόνοι σας στο σώμα σας.

“Φιξαρισμένο” στο σώμα σας

Καταρχήν είναι ευνόητο ότι σε ένα Personal Pilates ο trainer σχεδιάζει ένα εξειδικευμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης  κομμένο και ραμμένο στις δικές σας αναλογίες σώματος, την δικής σας διάπλαση σώματος, το δικό σας επίπεδο εκγύμνασης, τις δυνατότητες του δικού σας σώματος. Έτσι το πρώτο κιόλας μάθημα είναι φιξαρισμένο στα δικά σας μέτρα. Απεναντίας σε ένα μαζικό πρόγραμμα Pilates είναι αυτονόητο ότι αυτό όχι απλά δεν γίνεται με το πρώτο μάθημα, όχι απλά δεν γίνεται λόγω των πολλών ατόμων αλλά μπορεί να  πάρει εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια -για κάποιον που δεν έχει αίσθηση του σώματός του- για να αντιληφθεί τις προσωπικές του ανάγκες.

Ο χρόνος που παρατηρεί κάποιος αποτέλεσμα στο σώμα του είναι άμεσος. Αθλούμενοι μου, με έχουν πάρει τηλέφωνο να μου πουν ότι εκεί που συνήθως περπατούσαν ελαφρώς «γερτά» μετά το πρώτο μάθημα περπατάνε ευθυτενώς, πιο ξεκούραστα και δίχως να κουράζονται.

Εξειδικευμένες Αναπνοές

Αναπνοές δεν σημαίνει απλά αναπνέω. Και όποιος κάνει Pilates δίχως να ακολουθεί την αναπνοή του Pilates, απλά δεν κάνει Pilates. Πολύ σημαντικές είναι οι αναπνοές στο Pilates. Και στο Personal Pilates είναι το πρώτο που μαθαίνουμε. Κατανοείτε φυσικά ότι σε πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού που κάποιος μπορεί να ξεκινήσει και στην μέση της σεζόν θα δυσκολευτεί να εξοικειωθεί με τις αναπνοές αμέσως. Γιατί όμως όλοι οι trainers δίνουμε τόσο βάση στην αναπνοή? Γιατί αν δεν κάνετε τις ασκήσεις σωστά θα τραυματιστείτε. Δεν θα καταλάβετε τον τραυματισμό από την πρώτη φορά, αλλά ύστερα από μερικούς μήνες όταν μπορεί να εντοπίσετε πόνο στην οσφυϊκή μοίρα, στα γόνατα ή στις αρθρώσεις των ώμων. Επιπλέον αν τυγχάνει να είστε γενικώς αρκετά γυμνασμένοι μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν βλέπετε βελτίωση στο σώμα σας. (Μπορεί να υπάρχουν σαφώς και άλλοι λόγοι, αλλά εδώ αναλύω το συγκεκριμένο θέμα).Επίσης αν δεν κάνετε σωστές αναπνοές σε συνδυασμό με την κινησιολογία του Pilates δεν θα αφομοιώσει ποτέ το σώμα σας την έννοια του συντονισμού- της ευλυγισίας- της συγκέντρωσης- της γλυπτικής του σώματος. Δηλαδή δεν θα κάνετεPilates. Αν σας ενδιαφέρει φυσικά να καλλιεργήσετε αυτά τα στοιχεία του πιλάτες.

Personal ως συμπληρωματική προπόνηση

Επίσης κάποιος μπορεί να κάνει Personal Pilates είτε συμπληρωματικά ως προς μία άλλη κύρια προπόνηση είτε για ένα διάστημα προκειμένω να μπουστάρει τον εαυτό του. Είναι σαν τα ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών. Παίρνεις τον προσωπικό σου δάσκαλο, σου μαθαίνει σωστά την γλώσσα και μετά εσύ άνετα διαβάζεις, ταξιδεύεις, επικοινωνείς με άλλους σε αυτήν την γλώσσα. Μπορεί κάποιος να επιλέξεις τον Personal Trainer ώστε να αναπτύξει καλύτερη επίγνωση  του σώματός του ή με πιο απλά λόγια να μπορεί μόνος του να κρίνει  αν κάνει σωστά μία άσκηση ή όχι. Αφού περάσει ένα training προπονήσεων, μπορεί πλέον να επανενταχτεί ή να το κάνει ταυτόχρονα με μία μαζική προπόνηση ώστε να εξελίσσεται ταχέως και το σημαντικότερο να εξελίσσεται γιατί αντιλαμβάνεται σωστά τις ασκήσεις.
Άλλο ένα πλεονέκτημα του Personal Pilates είναι ότι μπορείτε να προγραμματίσετε εσείς βάσει του προγράμματός σας πότε θα προπονήστε. Έτσι αν έχετε ένα γεμάτο ημερήσιο πρόγραμμα ή περίπλοκο ημερήσιο πρόγραμμα τότε το Personal Pilates είναι για εσάς. Γιατί μπορείτε να το προγραμματίσετε τις ημέρες και ώρες που εσείς θέλετε και στις οποίες θα επωφεληθείτε το μέγιστο από την προπόνηση. Για αναλογιστείτε πόσες φορές δεν πήγατε γυμναστήριο επειδή ήσασταν κουρασμένοι ή πήγατε στο μάθημά σας και απλά «σερνόσασταν». Στο Personal Pilates επιλέγετε εσείς τις πιο αποδοτικές ώρες.

Είναι ακριβό?

Μπορεί το Personal Pilates να σας φανεί ακριβό. Σας εγγυώμαι όμως ότι θα διαπιστώσετε ότι τα χρήματα που επενδύετε θα είναι πολύ λιγότερα από τα οφέλη που θα προκύψουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Συμπέρασμα

Το Pilates δεν είναι απλά μία γυμναστική προετοιμασίας για την παραλία. Είναι λειτουργική προπόνηση.

διαβάστε το Μέρος 1ο


Παναγιώτα (Γιώτα) Μπάρκα,
Pilates Instructor

Copyright © 2018 PanagiotaBarka.com All rights Reserved | Powered by Cloud O.E.